Skrita nevarnost ogrevanega sedeža in dolgotrajnega sedenja
Zdravje
Skrita nevarnost ogrevanega sedeža in dolgotrajnega sedenja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.11.2022 18:19

Ogrevani sedeži so prijetna pridobitev sodobnih avtomobilov. Kaj je boljšega, kot to, da nas poleg toplega pihljanja iz zračnikov v mrzlem jesenskem jutru še sedež greje v zadnjico in hrbet? Toda prekomerno ogrevanje lahko škoduje zdravju.

Urša Prosenjak

Čeprav je ogrevanje ledvenega predela lahko zelo dobrodošlo za preprečevanje ali blažitev težav z ledvicami in križem, pa lahko ob prekomerni uporabi v kombinaciji z dolgotrajnim sedenjem za volanom pri moških povzroči tudi težave s prostato, saj povzroča prekomerno zastajanje krvi in ​​venski preplet okrog žleze. Dolgoročno lahko privede tudi do prostatitisa ali vnetja prostate.

To je težava, ki najpogosteje doleti delovno aktivne mlajše moške s polno reproduktivno sposobnostjo, ki so pogosto poklicno vezani na sedenje, vožnjo, zleknjenost pri delu kot v primeru poklicnih voznikov ter voznike koles in motorjev. Da bi se izognili pogostejšim vnetjem zaradi pritiska na spodnji del telesa, je potrebno ustrezno prilagoditi sedež, med vožnjo pa imeti pogostejše odmore.

Zaradi dolgotrajnega sedenja je lahko motena gibljivost prebavnih organov, kar lahko privede do težav z zaprtjem in nerednim odvajanjem blata. Prav tako lahko zaradi pritiska prebavnih organov na pljuča postane oteženo dihanje, kar vodi v nezadostno oskrbo telesa s kisikom, kar je lahko nevarno za delo srca in krvožilnega sistema.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija