Prvo avtocestno počivališče že nared za uporabo
Promet
Prvo avtocestno počivališče že nared za uporabo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.11.2022 12:41

Dars je včeraj odprl prvo od dvanajstih avtocestnih počivališč, ki so v fazi prenove. Poglavitna novost teh je, da tovornjakom prepovedujejo ustavljanje.

Peter Pirkovič Dars in Peter Pirkovič

Studenec sever na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru je prvo počivališče s prenovljeno podobo, kakršno so si zamislili pri Darsu. Ta je po nekaj mesecih intenzivne prenove zdaj bogatejše za nove prostore, kjer bo v prihodnje obratovala okrepčevalnica, nove so sanitarije, večje je otroško igrišče, urejena so parkirna mesta za avtomobile, motoriste in avtodome (z možnostjo priklopa na elektriko), v kratkem pa bodo namestili še polnilno mesto za električna vozila.

Prvo avtocestno počivališče že nared za uporabo

»Mala počivališča so prvi in morda tudi edini stik uporabnikov v tranzitu čez Slovenijo, so t. i. ogledalo Slovenije. Ta so bila pred prenovo dotrajana, neustrezna, uničena ter nevredna uporabnika slovenskega avtocestnega križa. Zato z današnjim dnem z velikim zadovoljstvom odpravljamo ta črn madež na slovenskih avtocestah ter jih delamo bolj prijazne in moderne,« je na slovesnosti ob predaji malega počivališča Studenec sever v uporabo dejal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak, ki se je ob tem uporabnikom v imenu Darsa tudi opravičil za vsa ta leta neustreznih in nedostojnih malih počivališč.  

Prvo avtocestno počivališče že nared za uporabo

Kot že omenjeno prenovljena počivališča prinašajo pomembno novost, saj bodo ta prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, kajti na Darsu so se odločili, da bodo tovornim vozilom po novem dostop nanje prepovedali. Zato bodo v na vseh večjih počivališčih, kjer so bencinski servisi, začeli urejati dodatna parkirna mesta. Prenovitvena dela so aprila letos sočasno stekla na prvih sedmih od skupno 12 malih počivališč na slovenskem avtocestnem omrežju, in sicer na počivališčih Zima sever, Polskava vzhod (obe na štajerski avtocesti), Dolinsko jug (pomurska avtocesta), Povodje vzhod, Lipce jug (obe na gorenjski avtocesti), Studenec sever in Studenec jug (obe na primorski avtocesti). Pred kratkim je stekla prenova še preostalih petih počivališč: Zima jug, Polskava zahod (obe na štajerski avtocesti), Povodje zahod, Lipce sever (obe na gorenjski avtocesti) in Risnik (na primorski avtocesti). Glede na potek del je pričakovati, da bodo vsa prestala mala počivališča iz prvega sklopa odprta povečini še v tem mesecu. Prenova petih iz drugega sklopa pa bo zaključena predvidoma maja 2023, torej še pred pričetkom glavne turistične sezone.

Prvo avtocestno počivališče že nared za uporabo

Na slovenskem avtocestnem omrežju je sicer poleg 12 malih počivališč še 54 velikih. Mala počivališča se od velikih razlikujejo po tem, da so namenjena izključno počitku in nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe. Investicija prenove vseh malih počivališč znaša 10,4 milijona evrov.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija