Porsche vstopa na borzo
Gospodarstvo
Porsche vstopa na borzo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.09.2022 17:53

Znamka luksuznih avtomobilov Porsche konec meseca vstopa na Frankfurtsko borzo. Prva javna ponudba delnic bo 29. septembra, Porsche pa namerava pridobljena sredstva porabiti za razvoj električnih vozil in programske opreme.

Urša Prosenjak

Na prvi javni dražbi delnic Porscheja bo na voljo do 113.875.000 delnic po ceni od 76,50 do 82,50 evra za delnico. Volkswagen pričakuje, da bo Porsche s prodajo svojih delnic iztržil 9,4 milijarde evrov, ki jih bo porabil za prehod na električna vozila in razvoj programske opreme.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je februarja napovedal ločeno kotacijo Porscheja na frankfurtski borzi s predvidenim vstopom konec septembra ali v začetku oktobra, v celoti pa naj bi bil izveden do konca leta.

Volkswagen želi zagotoviti, da družini Porsche in Piech, največja delničarja koncerna Volkswagen, ohranita svoj delež v Porscheju, kar jima omogoča vpliv na vse ključne odločitve.

Načrte je napovedal nekdanji šef Volkswagna Herbert Diess, njegov naslednik Oliver Blume, ki je podjetje prevzel v začetku meseca, pa nadzira začetek prodaje.

Blume, ki je tudi glavni izvršni direktor Porscheja, je dejal, da namerava še naprej širiti proizvodnjo električnih vozil in zmanjšati upravni odbor s sedanjih 12 članov na devet.

Porsche je lani zabeležil najuspešnejše leto v svoji zgodovini. Prihodke so povečali za 15 odstotkov, na 33,1 milijarde evrov, čisti dobiček pa za 25 odstotkov, na štiri milijarde evrov. Rekord je dosegel tudi pri dobavi avtomobilov, s 302.000 vozili pa je prvič presegel številko 300.000 vozil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija