Preprosta lahkotnost utopije
Premiera: Pagani Utopia
Preprosta lahkotnost utopije
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.09.2022 00:28

Pagani je zamenjavo za Huayro napovedal že oktobra lani. Premiera je bila najavljena za enkrat v letošnjem letu, nato pa so se postopno pojavljale informacije o novem superšportniku. Naposled se tudi uradno predstavlja.

Urša Prosenjak

Novi model je Pagani razvijal pod kodnim imenom C10, za komercialno ime pa je bilo izbrano ime Utopia, ime idealnega sveta v romanu Thomasa Moora.

Pri ustvarjanju Utopije se je Pagani posvetoval z lastniki svojih obstoječih modelov. Z novim modelom so zasledovali tri stvari: preprostost, lahkotnost in užitek v vožnji.

Pod pokrovom motorja je nova različica Mercedes-AMG šestlitrskega V12 z dvojnim turbopolnilnikom s 635 kW moči in 1100 Nm navora.

Kupci lahko izberejo sedemstopenjski avtomatizirani ročni ali klasični sedemstopenjski ročni menjalnik. Prav tako ima zadnja os elektromehanski diferencial.

Pagani je posebno pozornost posvetil vodljivosti Utopie in posvetilo več časa zmanjšanju teže kot kateremu koli drugemu vidiku oblikovanja.

Karoserija uporablja Paganijevo novo vrsto ogljikovih vlaken razreda A, ki ima 38 odstotkov večjo togost, vendar enako gostoto kot prejšnje različice. Izpušni sistem je titanov s keramično prevleko, na voljo pa so tudi karbonsko-keramični zavorni koluti Brembo. Ves ta lahek material ohranja skupno težo vozila pri 1280 kilogramih.

Sedi na 21- in 22-palčnih platiščih, obutih v gume Pirelli.

V notranjosti je samo en zaslon med analognim merilnikom hitrosti in tahometrom, brez zaslona infotainmenta.

Pagani namerava sprva izdelati 99 primerkov Utopie, vendar za zdaj ne objavlja cene ali razkriva datuma začetka dobave.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija