Za ponovno obujeno legendo so izbrali slovenski izdelek
Premiera: Prodrive P25
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.06.2022 10:38

Podjetje Prodrive, ki stoji za tem projektom, bo izdelalo le 25 primerkov, vsak pa bo stal nekaj več kot pol milijona evrov.

Peter Pirkovič Prodrive

Angleški mojstri za razvoj dirkalnikov in športnih avtomobilov so si zdaj omislili izjemen projekt. Ponovno obuditi nekdanjo štirikolesno gnano Subaru Imprezo 22B, ki so jo leta 1997 izdelali prav pri omenjenem podjetju, a takrat je ta avto primarno služil za pridobitev homologacije za dirkalno Imprezo WRC. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so jih takrat izdelali natanko 424, zato so te danes redke in dosegajo visoko vrednost, v kolikor se znajdejo v prodaji.

Četrt stoletja kasneje bo ta Impreza vnovič oživela, a le v omejeni seriji. V tem primeru je razvoj potekal nekoliko drugače. Razvojniki so kar nekaj sestavnih delov tega avtomobila izdelali iz ogljikovih vlaken, kar pomeni, da so uspeli precej znižati težo. Model P25 tako tehta vsega 1200 kilogramov, vgrajen pa ima 2,5 -litrski štirivaljni bokserski motor, ki razvija nekaj več kot 294 kilovatov (400 KM) in 600 Nm navora. Prenos moči v novi različici opravlja polavtomatski šeststopenjski menjalnik. Izpostaviti velja, da so to cestno specialko opremili s titanovim izpušnim sistemom slovenskega podjetja Akrapovič, pa z McPhersonovim vzmetenjem, Bilsteinovimi blažilniki in Garrettovim turbo polnilnikom. Za izjemno natančno vozniško izkušnjo so temu avtomobilu vgradili še nastavljiv aktivni sredinski diferencial in diferenciala z omejenim zdrsom spredaj in zadaj.

Kot so napovedali bodo avto javnosti prvič predstavili čez nekaj dni na festivalu hitrosti v Goodwoodu, predajo prvega primerka pa načrtujejo ob koncu letošnjega leta. Ob spletni premieri so razkrili tudi ceno te specialke. Avto stane 460 tisoč britanskih funtov brez vključenega davka, kar v evrski valuti pomeni 536 tisočakov.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija