Vizionarski električar za 218 tisočakov
Nova znamka na evropskem trgu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.05.2022 11:25

Kalifornijsko zagonsko podjetje po 15 letih od ustanovitve te dni uradno vstopa na evropski trg. V prvem koraku bodo prisotni v štirih državah.

Peter Pirkovič Lucid Motors

Po začetnem udejstvovanju z baterijami, so leta 2016 so predstavili njihov prvi avto – Lucid Air , ki je bil v tistem času samo konceptno vozilo, do serijske proizvodnje pa ga ločilo še nekaj let intenzivnega razvoja. Štirivratno električno limuzino so v serijski izvedbi prvič pokazali štiri leta kasneje in v kratkem času razprodali prvo omejeno serijo vozil. Teh je bilo 520. Še istega leta so v Arizoni zgradili tovarno in obljubili, da iz proizvodnih trakov lahko zapeljalo 400 tisoč vozil. Pred kratkim so javnosti razkrili, da bodo še eno tovarno, z zmogljivostjo 150 tisoč vozil na leto, gradili v Savdski Arabiji. 

Tudi za Evropo imajo velike načrte, a najprej bodo kupcem ponudili omejeno serijo vozil, ki so cenovno precej višje postavljeni od najbližje konkurence (Tesla). Z modelom Lucid Air bodo v prvi fazi prisotni v štirih državah – Nizozemski, Švici, Norveški in Nemčiji. Prav v slednji so pred nekaj dnevi odprli tudi prodajni salon. Ta je na elitni lokaciji v središču bavarske prestolnice. Če smo še nekoliko bolj natančni, Lucid Studio ima prostore na trgu Odeonsplatz (dobil je ime po nekdanji koncertni dvorani Odeon na njegovi severozahodni strani). Skok na njihovo spletno stran pokaže, da ta avto že lahko rezervirajo tudi kupci v sosednji Avstriji, Italiji ter na Danskem, v Franciji, Belgiji in še v nekaterih izbranih državah. To zelo verjetno pomeni, da bodo prodajne aktivnosti oziroma salone odpirali tudi v omenjenih državah.

Lucid Air je torej prestižna štirivratna električna limuzina. Poganjata jo dva elektromotorja, vsak na svoji osi, v najzmogljivejši izvedbi Dream Edition Perfomance združena moč obeh znaša izjemnih 828 kilovatov (1126 KM), v izvedbi Dream Edition Range pa je moč omejena na 696 kilovatov, saj prednost namenjajo povečanemu dosegu. Ta po meritvah WLPT znaša 834 kilometrov. Avto ima vgrajen 924-voltni sistem polnjenja in 118 kWh baterijo, najvišjo hitrost omenjeni dve izvedbi dosegajo pri 270 km/h, do stotice pa zmoreta pospešiti v manj kot treh sekundah. Pri Lucid Motors napovedujejo, da bodo v ponudbo kmalu uvrstili tudi cenejše in šibkejše verzije (Lucid Air Pure, Air Touring in Air Grand Touring), katerih začetna cena bo postavljena pri 100 evrskih tisočakih. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija