Lexusov električni križanec z večjo močjo od sestrskih modelov
Premiera: Lexus RZ 450e
Lexusov električni križanec z večjo močjo od sestrskih modelov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.04.2022 18:23

Lexus je po seriji napovednikov predstavil novega električnega križanca RZ 450e.

Urša Prosenjak

Osnovan je na platformi e-TNGA in je elegantnejša alternativa Toyoti bZ4X, vizualno pa ga je navdihnil lani prikazan koncept LF-Z Electrified. Lexus je s tem konceptom napovedal svojo novo smer in začetek naslednje generacije znamke. Do leta 2025 bodo predstavili 20 novih ali spremenjenih modelov, vključno z več kot 10 povsem električnimi modeli, hibridnimi in priključno hibridnimi vozili.

Plastičnih oblog karoserije je bistveno manj v primerjavi z bZ4X in drugim sestrskim modelom, Subarujevo Solterro, za zadnjimi vrati ni fiksnega stekla, sijajna črna plošča pa daje vtis lebdeče strehe. Vsi stebrički so črni, stranska ogledala pa so nameščena nižje na vratih kot pri podobnih terencih. Žarometi imajo novo obliko z edinstveno zgornjo linijo, zadek pa je vitkejši kot pri sestrskih modelih.

V notranjosti opazimo armaturno ploščo, ki je značilna za Lexusove električne terence, z digitalnim zaslonom nameščenim na standardni razdalji od voznikovih oči, namesto pomaknjenim nazaj kot v bZ4X in Solterri.

Podobno kot Solterra ima RZ samo štirikolesni pogon Direct4, vendar pa je 450e močnejši  zaradi spredaj nameščenega elektromotorja s 150 kW in zadnjega e-motorja z 80 kW. Skupaj zmoreta 230 kW, kar predstavlja znatno večjo moč kot jo ponujata sestrska modela. Baterija ima kapaciteto 71,4 kWh, kar omogoča okoli 360 km dosega.

RZ 450e bo v Evropi predvidoma naprodaj v Evropi proti koncu leta. Cene še niso znane, na voljo pa so že spletne rezervacije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija