Radikalna rešitev nepremišljene vožnje
Nepovratni zaseg vozila
Radikalna rešitev nepremišljene vožnje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.02.2022 00:22

Na Danskem se z nevarno vožnjo spopadajo z nenavadnimi ukrepi. Če policisti pri svojem delu odkrijejo »noro« vožnjo, lahko vozniku zasežejo vozilo in ga pošljejo naravnost na javno dražbo.

Urša Prosenjak

Marca 2021 je danska vlada sprejela zakon, ki policiji dovoljuje zaseg dvo- ali štirikolesnih vozil nepremišljenih voznikov. In ne gre le za ureditev zgolj na papirju, pač pa policisti omenjen zakon tudi precej dosledno izvajajo. Dnevno zasežejo do tri vozila, v prvih šestih mesecih po uveljavitvi zakona je bilo zaseženih 510 vozil.

Pri tem ne gre za začasen odvzem ali pa za opozorilo in denarno kazen. Prav tako ni pomembno, kdo je uradni lastnik vozila. Lahko gre za najeto vozilo ali sposojeno od znanca, če voznik z vozilom vozi nepremišljeno, mu ga bodo danske oblasti zasegle in prodale na dražbi.

Ker je govora o »nori« vožnji, je potrebno opredeliti, kaj natančno je v danskih predpisih s tem mišljeno. Preprosto povedano, gre za nepremišljeno in brezobzirno vožnjo. Kriteriji so prekoračitev hitrostne omejitve za 100 odstotkov, vožnja s hitrostjo nad 200 km/h ne glede na omejitev hitrosti in vožnja pod vplivom alkohola s koncentracijo 2,0 promila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija