Korenita prenova za pomemben model
Slovenska premiera: Kia Sportage
Korenita prenova za pomemben model
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.01.2022 00:39

Sportage se slovenskim kupcem že predstavlja v najnovejši preobleki, začetna cena zanj pa je postavljena pod 22 tisočaki. A pogoj za to ceno, je nakup preko financiranja.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Kia Sportage je tako kot Hyundai Tucson izdelana na enaki tehničnih osnovi (platforma N3), to pomeni, da si delita večji del tehnike, ne pa tudi oblike. Drzna oblika zunanjosti spremlja najnovejšo generacijo tega modela, ki so ga Korejci za evropske kupce nekoliko prilagodili. Namreč, avto dimenzijsko nekoliko odstopa, v primerjavi z modelom, ki ga ponujajo drugje po svetu. Medosna razdalja za staro celino znaša 2680 milimetrov in je za 7,5 centimetra krajša od globalne, skupno pa je s 4,51 metra avto tudi 14,5 centimetra krajši. Ne glede na redukcijo dimenzijskih številk, je Sportage še vedno prostoren, udoben in družinsko naravnan športni terenec. V štirih generacijah so po svetu zabeležili več kot 2,5 milijona prodanih primerkov. Od tega je naša država prispevala skupno nekaj več kot 9 tisoč primerkov. Samo v lanskem letu so prodali blizu 900 vozil. Podobna pričakovanja so tudi za letošnje leto, a bodo razvoj prodaje krojile razmere v tovarni v češki Žilini, kjer se tako kot drugje soočajo s pomanjkanjem polprevodnikov in okužbami. Tudi zato imajo pri uvozniku zapisano, da doba od naročila do predaje traja tudi 150 dni. 

Korenita prenova za pomemben model

Za evropsko verzijo oblike niso spreminjali. Ta je od predhodne generacije povsem drugačna in oblikovalsko drznejša, a na prvi pogled v živo tudi precej všečna. Jasno, da so navdih iskali tudi v modelu z električnim pogonom in z oznako EV6. Sportage je velike spremembe doživel v potniški kabini in sicer v delu voznikovega delovnega okolja. Digitalizacija prinaša podolgovat in ukrivljen osrednji zaslon, kjer so združeni vsi potovalni podatki in infozabavni sistem. Kabino so dobro zvočno izolirali, uporabili boljše materiale in implementirali nekatere zanimive rešitve. Na primer, sedeža sta na hrbtnem delu oblikovana na način, da je na njem integriran obešalnik za plašč, na spodnjemu delu pa se znajde še en kavelj za obešanje torb in celo USB-C vhod. Prtljažnik lahko meri 591 prostorninskih litrov, a bo velikost tega odvisna od vgrajenega pogona. V kolikor bo pod pokrovom dizelski blagi hibrid bo na voljo le 526 litrov, pri priključnemu hibridu to pomeni 14 litrov več, pri običajnemu dizlu 571 litrov, pri hibridu 587 litrov, medtem ko največ ponudi klasični bencinski motor brez dodatka elektrifikacije. Naslon zadnje klopi, ki se deli v razmerju 40:20:40, je možno zložiti v nekaj potezah in s tem pridobiti zajetnih 1780 litrov prostora za prevoz večjih stvari.

Korenita prenova za pomemben model

Kia Sportage bo torej na voljo s pestro izbiro motorjev. Zanimivo, tako napovedujejo pri zastopniku v Sloveniji, največ zanimanja bo za 1,6-litrskega bencinarja s turbino in 110 kilovati. Brez elektrifikacije in v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Ta isti motor je na voljo z blago hibridnim sistemom (MHEV), z dodatno vgrajenim elektromotorjem (HEV in PHEV) ali nenazadnje tudi s štirikolesnim pogonom. Sistemska moč pri hibridno gnanih modelih je v razponu od 110 do 194 kilovatov, s tem, da imata verziji HEV in PHEV vgrajen dodaten elektromotor in visokonapetostno baterijo. Poleg bencinskih bo na voljo tudi dizelski motor. Osnovo predstavlja 1,6-litrski štirivaljnik, ki razvija 85 oziroma 100 kilovatov moči. A zanimanje zanje močno pada. Predvsem zaradi cenovne pozicije.

Korenita prenova za pomemben model

Kot že omenjeno, kupci največ povprašujejo po klasičnem 1,6-litrskemu bencinskemu motorju. Redna cena tega znaša evro manj kot 30 tisočakov. Od tu naprej pa si je glede na način nakupa možno izposlovati popuste. V kolikor kupec izbere brezobrestno financiranje, cena tega znaša 27.999 evrov, če gre za gotovinski nakup je skupni popust pet tisočakov, do cene 21.999 evrov pa prinese paket Bonus cena, ki je vezana na obrestno financiranje (obrestna mera ni znana). Najcenejši Sportage z dizelskim motorjem stane 25.499 evrov (obrestno financiranje), izvedba s štirikolesnim pogonom nakup podraži za 1600 evrov, medtem ko je 12 zunanjih barv na seznamu za doplačilo (620 evrov). Več v priloženem ceniku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija