Ofenziva električnih pickupov
Premiera: Chevrolet Silverado EV
Ofenziva električnih pickupov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.01.2022 06:21

Kdor je še pred par leti menil, da bodo veliki ameriški pickupi kot so Ford F-150, Ram 1500 in Chevrolet Silverado, povsem električni, bi ga imeli za rahlo trčenega.

Artur Švarc Chevrolet

Leta 2022 so na mizi povsem drugačne karte. To je popolnoma električni Chevrolet Silverado EV.

V desetletju, v katerem je celo Hummer postal povsem električni avto, ni več presenečenj. Avtomobilski svet se hitro elektrificira in ta trend se kaže prav v vseh segmentih. Ford je svoj električni F-150 Lightning pripeljal med zvezde, še preden je prav prišel na trg, zdaj je na vrsti še Chevrolet, da svojemu najbolje prodajanemu modelu v ZDA doda še električno različico.

Chevrolet je lani v ZDA prodal več kot pol milijona Silveradov, zato ni presenetljivo, da lahko prihod električnega Silverada EV za Amweričane, pa tudi za General Motors, premeša karte. Ne pričakujte seveda, da bo Silverado EV nadomestil običajno gnane primerke. Razlika je že v tem, da električni Silverado nima nobene zveze z običajnim modelom, medtem ko je Ford svojega F-150 Lightning tehnično naslonil na klasično osnovo F-150.

Ofenziva električnih pickupov

Chevrolet Silverado EV je na narejen na GM-ovi platformi Ultium EV, kar pomeni, da je neposredni brat GMC Hummerja . Zato ni presenetljivo, da imata modela z okensko linijo in upognjenim C-stebričkom tudi nekaj podobnosti. Prav tako si delita tudi tehnični del. Tako kot Hummer bo tudi Silverado EV na voljo s štirikolesnim krmiljenjem in prilagodljivim zračnim vzmetenjem, endar so pogonski sklopi, ki jih je Chevy napovedal za električni Silverado, zaenkrat manj kraljevski.

Chevrolet ob predstavitvi  ni omenil različice z več kot kot 1000 KM kot je to pri Hummerju. Najmočnejši motor premore 495 kW in in 1.057 Nm navora, kar dovolj za pospešek do stotice v manj kot 4,5 sekunde. Chevrolet omenja tudi največjo vlečno težo 4.535 kilogramov za potniško različico in nosilnost do 590 kilogramov. Tako kot običajni Silverado, bo tudi električni brat imel tako imenovani Work Truck (WT) različico.

Ofenziva električnih pickupov

Običajni Silverado EV WT ima doseg do 645 kilometrov. Work Truck bo tudi prvi na trgu s 380 kW KM in 834 Nm ter vlečno močjo 3.600 kg. Mojstri so v zadnjo steno kabine dodali tudi večnamensko loputo in zložljive zadnje sedeže, kar omogoča podaljšanje nalagalne površine vse od armaturke do vrat kesona. Sistem se imenuje Multi-Flex Midgate. Chevrolet je avtu namenil 17-palčni infotainment in 11-palčne digitalne merilnike, v naslonih za glavo pa je za zadnje potnike 14-palčna izvedba. S PowerBase avto dobi 10 električnih vtičnic, ki vsaka premore 10,2 kW moči, kar je zelo priročno za delo na gradbišču ali na primer za izkoriščanje na kampingu.

Prvi primerki Silverada EV pridejo na trg pomladi 2023, preračunano pa bo WT začel cenik s 35 tisoč evri, medtem ko bo potniški Silverado EV dražji za nekaj malega manj kot deset tisočakov. Nekoliko pozneje pride še tretja različica, TrailBos, ki se bo kosala z najbolj zmogljivimi konkurenti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija