Dan, ko je Octavia RS dosegla hitrost 365 km/h
Rekord
Dan, ko je Octavia RS dosegla hitrost 365 km/h
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.08.2021 00:31

Pred desetimi leti je najhitrejša Škoda postavila hitrostni rekord, zdaj pa so v čast tega dosežka ta isti avto prenovili.

Urša Prosenjak

Posebej narejena Škoda Octavia vRS je 19. avgusta 2011 na solinah Bonneville Salt Flats v ameriški zvezni državi Utah dosegla impresivnih 365 km/h in s tem postala najhitrejši serijski avto z dvolitrskim motorjem s prisilnim polnjenjem in najhitrejša Škoda v zgodovini.

Dan, ko je Octavia RS dosegla hitrost 365 km/h

Posebna izdaja Bonneville je bila osnovana na Škodi Octavii vRS 2.0 TSI, vendar prilagojena, da je ustrezala zahtevam SCTA (Southern California Timing Association). Med prilagoditvami so bili spremenjen sistem vbrizgavanja, ki motorju prinaša več goriva, nadgrajen hladilni sistem z 10-litrskim radiatorjem, nov Garettov turbopolnilnik z večjim pritiskom in daljši menjalnik, izposojen pri Octavii GreenLine. Po podatkih Škode je dvolitrski TSI motor s pomočjo REVO Technika razvijal zavidljivih 447 kW.

Prvotni cilj je bil prebiti mejo 322 km/h, kar je veliko več kot največja hitrost 240 km/h serijskega avtomobila. Z novinarjem Richardom Meadnom za volanom je Škoda Octavia Bonneville presegla pričakovanja in dosegla povprečno 365 km/h med dvema vožnjama v nasprotnih smereh. Po desetih letih je še vedno nosilka tega rekorda.

Dan, ko je Octavia RS dosegla hitrost 365 km/h

Pred nedavnim je bila najhitrejša Škoda na svetu deležna obnove. Dobila je nov sloj barve ter običajna platišča in pnevmatike, da lahko vozi po asfaltu. Še vedno pa ima na zadnjem delu padalo v dokaz dejstva, da je to zelo posebna Škoda Octavia.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija