Chitty je dobil novega lastnika
Na današnji dan
Chitty je dobil novega lastnika
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.05.2021 23:46

V Kaliforniji so pred desetimi leti na dražbi prodali enega najbolj nenavadnih filmskih avtomobilov.

Artur Švarc

Gre za avto iz filma Chitty Chitty Bang Bang, kjer je Dick van Dyke odigral obubožanega izumitelja, ki popravi pokvarjen dirkalni avto in skupaj z otroci odpotuje na čarobno avanturo rešit dedka.

Avto je za 805 tisoč dolarjev kupil novozelandski režiser Peter Jackson. Avto tehta 2 toni in je dolg 5,25 metra. Poganja ga Fordov 3-litrski V6 z avtomatskim menjalnikom. Chitty je prišel iz delavnice junija 1967 in je bil registriran s tablico GEN 11 (ali Genii, ginny, čarobni duh).

Avto je zmogel vse, tudi leteti. Studio je naredil še nekaj primerkov brez motorja za scene, kjer so se avtomobili poškodovali. Originalni vozno avto je bil uporabljen v vseh ostalih scenah.

Avto je v zgodnjih sedemdesetih kupil Pierre Picton, ki je za avto skrbel med snemanjem v Angliji 1967 in 1968, v nekaterih scenah pa ga tudi vozi. Po snemanju je avto služil v promocijske namene filma, pozneje pa ga je Picton odkupil in hranil v originalnem stanju.

Film je posnet po romanu slavnega Iana Fleminga, režiral pa je Ken Hughes, ki je sodeloval tudi pri prvem Casino Royalu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija