Kdaj se bo izenačila cena električnega in bencinskega avtomobila?
Prihodnost
Kdaj se bo izenačila cena električnega in bencinskega avtomobila?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.05.2021 07:11

Strokovnjaki so v napovedih optimistični.

Urša Prosenjak

Električni avtomobili si postopno pridobivajo vse več privržencev, vendar pa imajo kljub vsem svojim prednostim v primerjavi s konvencionalnimi vozili slabost, ki odvrne prenekaterega kupca: njihova cena je po mnenju mnogih nesorazmerno visoka. Se bo kdaj izenačila s ceno bencinskega ali dizelskega avtomobila?

Strokovnjaki odgovarjajo pritrdilno. Že v šestih letih naj bi bila cena električnega vozila nižja od cene vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem. Po nekaterih napovedih naj bi do leta 2035 celo povsem zavzeli tržišče in z njega izrinili tradicionalen pogon.

Proizvajalci avtomobilov množično dodajajo v svoje flote električne in hibridne modele, da bi povprečne emisije znižali pod mejo 95 g/km CO2 v Evropski uniji.

Raziskava, ki so jo za Evropsko organizacijo za transport in okolje izvedli pri Bloomberg New Energy Finance, je pokazala, da naj bi se cena električnih limuzin in SUV-jev izenačila s ceno enakih modelov s konvencionalnim pogonom v letu 2026, majhni avtomobili pa naj bi ta mejnik dosegli leto kasneje.

»Električna vozila bodo realnost za vse nove kupce v roku šestih let,« je povedala Julia Poliscanova, višja direktorica za e-mobilnost pri Evropski organizaciji za transport in okolje. K nižji ceni naj bi pripomoglo znižanje cene baterij in uporaba proizvodnih linij, izključno namenjenih izdelavi električnih vozil. Po pričakovanjih naj bi enak model električne limuzine, ki danes stane 40.000 evrov, leta 2026 stal okoli 20.000 evrov.

Do leta 2030 naj bi električni avtomobili predstavljali polovico vseh prodanih novih vozil, do leta 2035 pa vsaj 85 odstotkov, če bo politika tega področja ostala enaka. Če bodo zakonodajalci dvignili emisijske cilje in obenem spodbudili tržišče z razvojem infrastrukture, pa utegnejo doseči celo 100 odstotkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija